De onderliggende technologie van cryptomunten gaat ervoor zorgen dat de financiële wereld er anders uit komt te zien. Tegelijk is er grote onzekerheid over de vraag of de huidige cryptomarkt standhoudt.

Dat zegt de Amerikaanse auteur Michael Lewis, bekend van het boek The Big Short over de kredietcrisis van 2008, deze week in een interview met Yahoo Finance.

De blockchaintechnologie waar cryptomunten gebruik van maken biedt de mogelijkheid om op een decentrale manier de echtheid van transacties op een gemeenschappelijk digitaal logboek te verifiëren. Hierdoor wordt vertrouwen tussen kopers en verkopers op een technologische manier verzekerd, zonder dat daar tussenpersonen zoals banken of notarissen voor nodig zijn.

“In feite wordt er een nieuwe, aparte financiële infrastructuur gebouwd naast de bestaande structuur, waarbij de tussenpersonen worden geëlimineerd”, zei Lewis tegen Yahoo Finance.

Zo kunnen bijvoorbeeld particuliere beleggers die op cryptobeurzen handelen, direct transacties uitvoeren op de beurs zelf, zonder dat er nog een broker aan te pas komt die tussen de belegger en de beurs inzit.

"De opzet van handelssystemen voor crypto zijn veel gelijkwaardiger, meer egalitair", aldus Lewis. "Er is geen sprake van een geprivilegieerde positie van sommige handelaren, zoals dat op de aandelenmarkt wel het geval is."

Volgens Lewis heeft de cryptowereld laten zien dat het mogelijk is om een alternatief handelssysteem te laten functioneren. Traditionele financiële markten zouden dus delen van de opzet van de cryptohandel kunnen overnemen.

'Cryptowereld kan nog instorten', zegt Lewis

Tegelijk is het volgens Lewis zo dat de cryptowereld uiteindelijk gebaseerd is op het vertrouwen van participanten in het systeem. En de vraag is of mensen hun financiële welzijn echt willen verbinden aan een relatief nieuwe technologie.

"Het kan allemaal nog flink instorten", zei Lewis over de cryptomarkt. "Maar hoe langer dit zich ontwikkelt, hoe groter de dreiging voor de klassieke financiële wereld."

LEES OOK: De overstap van Ethereum op een nieuwe methode om transacties goed te keuren kan ‘validators’ een rendement van 8% tot 12% opleveren, aldus een vermogensbeheerder